25/9/07

És un clàssic


Llegir els clàssics és una d’aquelles coses que formen part de la meva interminable Llista de coses pendents de fer quan tingui temps de fer moltes coses (aquesta no la publico a les Llistes Llestes, perquè no tot pot ser de domini públic... ;-)

Sovint, en el moment més impensat, em vénen a la memòria els títols i els noms dels autors que, per vergonya meva, encara desconec i que, per tant, urgeix conèixer. Són autors que inexcusablement hauria de llegir de forma immediata i sense dilacions, si em vull considerar a mi mateixa una lectora amb una base clàssica sòlida i ben fonamentada.

Doncs bé: si en el precís moment que recordo un títol clàssic no corro a apuntar-me'l immediatament, l'oblido en un tres i no res. I aquella obra queda condemnada a continuar formant part, per temps indefinit, de la llista d’obres mítiques de la literatura universal que he de llegir algun dia amb carácter d’urgència.

De tant en tant, però, si tinc la sort de recordar-me de títols clàssics en ple passeig tafaner per una llibreria, aprofito l’empenta i, en comptes d’anotar l'obra en qüestió en un paper que invariablement perdré, el demano al llibreter. Sovint, les edicions que tenen en stock són baratotes i moltes vegades en castellà. És el que m’ha passat amb la meva penúltima adquisició: “El retrato de Dorian Gray”, d’Oscar Wilde.

De Wilde en conexia ja l’estil i la gràcia, per mitjà de The importance of being Earnest o la deliciosa El fantasma de Canterville, que tant em va fer riure en la meva infància. Però amb El retrato... m’he quedat meravellada amb la intel·ligència desbordant que emana de la seva ploma.

Tot seguit voldria recollir unes quantes perles que perfectament podrien formar part d’aquells recorrents reculls de cites i aforismes d'intel·lectuals i famosos de la Història de la Humanitat. La major part d’aquestes reflexions són sobre la joventut, la vellesa i la bellesa. I surten del personatge de Lord Henry, un noble aristòcrata provocador i hedonista, que se significa com l’alter ego de Wilde. En recullo un grapat:

  • “Para volver a ser joven no tiene uno más que repetir sus locuras.”
  • “¡La fidelidad! Algún día la analizaré. La pasión de la propiedad se halla en ella. Hay muchas cosas que abandonaríamos si no temiéramos que otros pudiesen recogerlas”.
  • “Existe una voluptuosidad en hacerse reproches. Cuando nos censuramos, sentimos que ningún otro tiene derecho a hacerlo. Es la confesión, y no el sacerdote, quien nos da la absolución”.
  • “Para recobrar mi juventud lo haría todo en el mundo, excepto ejercicio, levantarme temprano o ser respetable”.
  • “La tragedia de la vejez no consiste en ser viejo, sino en haber sido joven”

Ah, els clàssics. Està prou clar que hem de trobar més temps per a ells. Però ara mateix no me’n ve cap més al cap. Ja hi tornem a ser: se m'han tornat a escapar! Necessito ajuda per fer una selecció de les novel·les clàssiques de capçalera. Aviam, digueu: per 25 ptes. cada una, obres de la literatura clàssica universal de lectura imprescindible i apassionant. 1, 2, 3!


Gràcies per ajudar-me amb la llista! Si la cosa creix, la posaré al blog de les Llistes llestes (aquesta sí :)

8 comentaris:

Anònim ha dit...

No et diré que el Senyor dels anells, però sí tots els llibres de Tolkien (ESDA, El Hobbit i El Silmarilion).

També recomano "Els pilars de la terra" de Ken Follet i "It" de Stephen King, i un dels meus darrers llibres, "1984" de George Orwell. Ja sé que te l'has llegit, però havia de fer veure que no soc tan friki.

Els altres llibres que llegeixo també m'agraden molt, però no crec que els arribessis a considerar "classic de capçalera". ;)

Petons

Anònim ha dit...

La vida es sueño, de Calderón. Cinco horas con Mario, de Delibes.

Buf!! Ja se m'acudirà algun altre!!

Anònim ha dit...

"David Coperfield" de Charles Dickens
"Hamlet", "Macbeth" i "Romeo i Julieta" de William Shakespeare
"El vell i la mar" d'Ernest Heminghay
"Els tres mosqueters" d'Alexandre Dumas
"El carrer estret" de Josep Pla

Mmmmh... biblioteca imprescindible i amb això ja em deus: 150 pessetes, és a dir, menys d'un euro... quin negoci!!

Anònim ha dit...

Pel que fa a "Los pilares de la Tierra" voto pq no se'l consideri un clàssic!!!
A canvi, aquí en va un altre: "L'amant de Lady Chatterley" de D.H. Lawrence.

Anònim ha dit...

Jo prometo esprémer el cervell i fer la meva aportació a la llista de clàssics. El que volia comentar-te era que després d'haver llegit el retrat de Dorian Gray (que em va entusiasmar), et recomano que vegis la pel•lícula Wilde, del 1997, on hi ha una referència al personatge que va inspirar el llibre entre d’altres. Resaltar la interpretació dels actors per sobre de l’argument. El Stefen Fry, l’actor protagonista, ho fa de conya (la caracterització brutal) i allà va ser on vaig descobrir en Jude Law quan es dedicava al bon cinema. Ja està, ara et dec la llista.

Marinetix ha dit...

Gràcies a tots per les recomanacions! Algunes de les obres que proposeu ja les he llegit. La resta, prometo llegir-les en els pròxims mesos.
Cargol, la pel·lícula se'm va passar en el seu moment, però tinc pendent pillar-la d'algun lloc o altre i veure-la. I més ara, que sé més coses de Wilde. L'actor ja el conec, és und dels meus preferits...
Fins aviat!

Anònim ha dit...

Fa anys que tinc a la cua aquests dos:
"Ulisses" de James Joice (per cert, et recomano "Dubliners", si pot ser en anglès) i "La Montanya Màgica" de Thomas Mann... no trobo mai el moment... i és q fan pinta de necessitar molta atenció, d'absorvir-te, d'haver d'abocar-hi tanta energia q a les vacances em "raju" pq penso q haig de "descansar" del tot i llegir coses més fàcils i fins i tot banals, i la resta de l'any, tinc el cap tan embotit q penso q no arribaré a captar-ho tot... Si algú se'ls ha llegit, accepto suggeriments i comentaris gustosament!!

Anònim ha dit...

Hola Marinetix,

Volia demanar-te un favor. Un bon amic ha publicat un bloc per mostrar una tasca realitzada durant anys, la traducció al català de Bleak House de Dickens, un clàssic i per molts considerada la seva millor obra. Podries fer-ne difusió? pels missatges que la gent et deixa sembla que coneixes gent de lletres que els podria interessar. T’adjunto el link:

http://blocs.mesvilaweb.cat/casa-inhospita (introducció en el segon post)

Si la llegeixes ja em diràs que et sembla. Moltes gràcies.