30/10/06

Collonades en llatí

Sempre m'he preguntat què volien dir aquelles parrafades en llatí que apareixen en moltes versions beta de publicacions, presentacions o altres materials d'edició:

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit (...)"


Avui ho he descobert. Internet m'ha donat la resposta. Resulta que fa més de 500 anys que aquesta llatinada s'utilitza en el món de l'edició. És un fragment de l'obra De Finibus Bonorum et Malorum, de Marc Tuli Ciceró, escrita l'any 45 abans de Crist. Però va ser cap al 1500, en ple Renaixement, quan un impressor desconegut el va fer servir per omplir les pàgines de prova d'un llibre. Les galerades, vaja.

I des d'aleshores ha estat el text simulat estàndard de la indústria de l'edició.

Així que fa més de 500 anys que aquesta parrafada, aparentment sense sentit, corre pel món. Qui li ho hagués dit a Ciceró! Però el més curiós del cas és que la llatinada pot tenir trampa. Si mai la busqueu per internet per omplir algun espai en blanc, ull!: hi ha algun pocafeina que es dedica a colar-hi brometes, acudits i altres continguts no correctes, per dir-ho finament. En llatí, és clar. O sigui que si no vigileu, podeu caure en el parany i posar en la vostra presentació una frase aparentment innocua, quan en realitat hi heu inserit una sarta d'insults o d'acudits pocasoltes.

Així ho adverteixen webs com www.loremipsum.net o www.lipsum.com. Sí, sí: hi ha webs específiques sobre el Lorem ipsum. I el millor del cas és que aquesta web ofereix un generador de parrafades en llatí que comencen per Lorem ipsum. Però són parrafades amb certificat, ja que la web garanteix que els paràgrafs que proporciona no contenen, en cap cas, injeccions d'humor camuflades, ni gracietes amagades. Com aquesta que he generat en un tres i no res:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis non lacus. Nam ac nisl sit amet dui tempus aliquam. Nulla felis massa, faucibus nec, vulputate eget, tempus tempus, lorem. Nulla facilisi. Duis malesuada magna in erat scelerisque semper. Fusce ac est at augue aliquet suscipit. Nulla et mauris. Ut purus est, facilisis quis, convallis nec, mollis at, enim. Pellentesque placerat dictum urna. Morbi molestie metus nec nulla. Fusce sit amet pede ut justo mattis interdum.


Genial. Ara ja tinc la web que m'ajudarà a fer créixer aquest blog en situacions de sequera mental i imaginativa... :-)

5 comentaris:

dru ha dit...

jaja! el lorem ipsum es bestial. ara hauríem d'investigar sobre "el veloz murciélago hindú comía feliz cardillo y kiwi. La cigüeña tocaba el saxofón detrás del palenque de paja".

El crack que inventés aquesta frase mereix algo, no sé el què, però aluna cosa hauria de tenir, pobre senyor.

Dammy ha dit...

"Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit..."

También sirve para situaciones de sequera mental i imaginativa en els comentaris. :-P

MarionaES ha dit...

Em recorda el llenguatge dels amics africans de'n Massagran: Tripallokavipasek!

Ak estamar inetiks, kink rac!!
...per semper, semper.

Anònim ha dit...

A mi també em va picar fa un temps la curiositat això de lorem ipsum i el feliz murciélago. Com que la Nètix ja ha trobat això del lorem, jo he buscat el "murciélago".

Resulta que és un pangrama, que és un text que usa totes les lletres de l'alfabet, o sia que no li donem voltes al sentit de la frase, que no en té (gaire), es tracta d'usar les lletres ;·)

Ho he trobat a la wikipèdia en castellà, per si en voleu saber més... hi ha unes bones perles!

rizzo ha dit...

és un classic, nosaltres a la feina fem servir constanment el mític "lorem ipsum"!!