15/5/06

Una boa tancada és una boa tancada

Tothom sap que això és una boa tancada, digerint un elefant?
Quan va ser el moment que vaig deixar de veure una boa tancada en un dibuix així? En quin precís instant de la vida vaig començar-hi a veure un insignificant barret gris i atrofiat?
Aquests dies m'he retrobat amb el El petit príncep després de vint anys, o potser més. I, rellegint-lo, he sentit una pèrdua i un guany. Per una banda, m'he adonat que he passat definitivament a l'altre bàndol: al bàndol dels grans, els que no entenen res de res del món dels infants, els que necessiten que els nens els expliquin mil vegades les coses per treure'n l'entrellat.

"Vaig ensenyar la meva obra mestra a les persones grans i els vaig preguntar si el dibuix els feia por.
Em van respondre :"¿ Per què hauria de fer por un barret ?"
El meu dibuix no representava un barret. Representava una boa que digeria un elefant. Aleshores vaig dibuixar l'interior de la boa, perquè les persones grans ho poguessin entendre. Sempre necessiten explicacions."

M'he adonat que la innocència me la vaig deixar enrere, ja fa temps, no recordo on ni quan.
Però per altra banda, tot i ser gran, he entès el sentit del relat. I amb això hi he sortit guanyant, perquè quan el vaig llegir per primer cop, tanta metàfora em va desorientar i no vaig entendre ni mu. D'aquella primera lectura, només en recordo els dibuixos de la boa oberta i la boa tancada, que aleshores no eren pas dibuixos de barrets.
Heus aquí la paradoxa: El petit Príncep és un preciós cant a la infantesa, a la innocència i a la puresa, però ha necessitat que jo em fes gran perquè el pogués disfrutar amb els cinc sentits. Sense innocència, però amb els cinc sentits.
Ara, abans de recollir i plegar, hauria de fer com el petit Príncep -que era un nen que no oblidava mai cap pregunta- i repetir el que deia al començament, no fos cas que l'interrogant es perdés pel ciberespai:
Quan és que comencem a veure barrets en comptes de boes?

10 comentaris:

Daniel Mas ha dit...

Ei, quin post més guapo!

És curiós com hi ha obres que en un principi són per nens que els adults poden entendre... com les pelis de Shreck, jejeje.

Ja m'agradaría tornar a veure boes i no barrets, però sincerament... alguna culebrilla si que es deixa veure de tant en tant ;)

Petons!

Marinetix ha dit...

Dragoncete,
t'estàs guanyant una medalla al més ràpid comentarista de la comunitat... Que guai.
Parlant de pelis infantils amb "guinyos" per als adults: no eres tu el superfan de Ice Age 1 i 2? Saps si ja ha sortit en DVD? A mi no me la van deixar anar a veure, al·legant que era per nens... Snifs.
Gràcies mil, i fins demà!

Anònim ha dit...

Hallo I absolutely adore your site. You have beautiful graphics I have ever seen.
»

Anònim ha dit...

I say briefly: Best! Useful information. Good job guys.
»

Anònim ha dit...

This site is one of the best I have ever seen, wish I had one like this.
»

Anònim ha dit...

Here are some links that I believe will be interested

Anònim ha dit...

I love your website. It has a lot of great pictures and is very informative.
»

Anònim ha dit...

Very pretty site! Keep working. thnx!
»

Anònim ha dit...

Very nice site! Valtrex adcontext routine checkin asthma attacks trigger by cold Canadian pharmecies valtrex Rosacea kupferfinne allergies arachides Cold symptoms and allergy symptoms dental plans tricare Vicodin tab vicadin drug information likely asthma 28efficacy lipitor Roxanne swimsuits

Anònim ha dit...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it free templates for wedding invitations print digital photo online Art buy digital print Flip-flops blonde romeo alfa jtd company manhattan moving ny cadillac escalate http://www.web-site-design-company-8.info/print_from_digital_camera.html Barcode reader asp Major commercial insurance companies u.s tx dept of insurance mp3 orgy Covers bookcase lowest mortgage rates ca96 mazda online payment