4/5/06

Hotel Existència


Estupefacta. Així m'he quedat llegint "Bogeries de Brooklyn". Era la primera vegada que llegia res de Paul Auster, i m'he quedat completament estupefacta. D'entrada, l'impacte inicial de trobar-me un protagonista engrescat en l'increïble projecte d'escriure "El llibre de les estupideses". Això per mi va ser torbador. Va ser la primera coincidència que em va posar amb els sentits en estat d'alerta: serà que al món hi ha sonats com jo que fan llistes poca-soltes d'anècdotes, de situacions absurdes, de diàlegs de besucs, i fins i tot de faltes d'ortografia memorables?
Superada aquesta sorpresa inicial, a mida que llegia anava topant-me amb agradables troballes, amb descripcions de personatges, sensacions i situacions tan reals com estrafolàries. Trentaanyers desencantats i deixats, Mares Boniques i Perfectes, vells malalts i sense projectes, talibans del cristianisme, llibreters de passat dubtós...
De fet, encara que en alguns casos els personatges podrien semblar una mica rocambolescos, Auster els fa passar per versemblants. Tan verídics, que tots ells passen a formar part de la teva vida a mida que els vas coneixent més i més. Però el que fa que aquests personatges siguin tan creïbles, tan humans, tan entranyables, és que tots estan buscant una cosa, la mateixa cosa, encara que tots ho facin per vies ben diferents: van darrere de la Felicitat.
Tots necessitem avançar, moure fitxa alguna vegada a la vida. Tots volem trobar alguna cosa millor. Tots necessitem tenir un Hotel Existència, com aquell indret idíl·lic que el Nathan, el Harry i el Tom somien per passar la resta de la seva vida. Un Hotel Existència on aixoplugar-nos d'un món que de vegades pot arribar a ser angoixant i detestable. Un racó de món íntim, acollidor i a mida.
Jo també tinc un Hotel Existència. De fet, en tinc dos: el mundà i el virtual. El mundà està lluny i algun dia hi tornaré. El virtual està en construcció. I cada dia s'assembla més al que vull que sigui.
Sense anar més lluny, dimarts passat va passar una d'aquelles coses dignes de ser recollides en una llista a part: dues persones que solen fer comentaris en aquest blog virtual es van trobar en una situació real, sense pràcticament conèixe's, per la més pura de les casualitats. L'Èpica, la comentarista més nacionalista que es fa i es desfà, i la Gege, l'apàtrida més militant que conec, es van ajuntar per assistir (amb mi) a la gravació d'un nou programa "De llibres", del Canal 33. (La pena és que al final la trobada no es va arribar a consumar, perquè l'Èpica tenia menesters més èpics i patriòtics i es va haver de retirar a última hora). Però quines casualitats té la vida: el programa anava sobre "Bogeries" de Paul Auster.
Aquest mateix llibre l'havia recomanat l'Èpica en aquest blog, mitjançant un comentari al meu últim article sobre llibres. I aquest mateix llibre l'hi havia regalat jo a la Gege per Sant Jordi. Tot plegat, abans de saber que un programa sobre l'Auster ens faria coincidir a totes tres, tan diferents i tan encantades amb "Bogeries de Brooklyn".
Aquest és el meu Hotel Existència. I m'encanta.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Netix!!
ja saps q tb m'ha agradat molt el llibre, feia mesos que no m'engrescava tant amb una lectura. De bon començament em va captivar i, tot que cap al final tot es precipita massa, l'he trobat un llibre altament recomanable.
Quan el vaig començar ja et vaig dir q em recordava molt a tu, però no només pel recull d'estupideses, sinó tb la narrativa en sí, el ritme, la ironia, el sarcasme intel·ligent, el vocabulari... Vaja, q ets la meva particular Austeriana catalana.

Èpica,
sàpigues q em va encantar assistir a la gravació del programa, t'agraeixo molt que em donessis l'oportunitat. Els 40 min del programa em van passar volant, vaja, que de què no em queixo quan anuncien que s'està acabant el programa: volia més Auster, més Brooklyn!! I en Villatoro em va semblar una persona la mar de senzilla i accessible, suposo q aquesta és una de les grandeses de personatges tant interessants com ell.

Una abraçada a les dues!!
GeGe

Daniel Mas ha dit...

Plas plas!!

M'ha agradat molt aquest post-ressenya del llibre, de veritat que em feu venir ganes de llegir-lo. Com si no tingués una estantería SENCERA per llegir, i no para de créixer... Veus com no tinc temps per tot? ;P

M'alegro que aconsegueixis acomodar la teva vida virtual en un Hotel Existéncia, la grácia está aqui, disfrutar en totes les teves existéncies, ja sigui fisica o virtual.

Petons!

Daniel Mas ha dit...

Ah, i que consti que ja me'n vaig a dormir! :P

Marinetix ha dit...

Llevar-se de bon matí i llegir, encara entre lleganyes, que el teu estil narratiu té deixos austerians m'ha provocat un xoc emocional indescriptible... Això, combinat amb els "plas plas" del Dragoncete, han fet pujar el meu ego com l'espuma. Aviso: a partir d'ara estaré intractable!!
:-D
Mil petons

Anònim ha dit...

Hola Boges i boixos de Brooklyn,

Sóc una boja més..., m'ha agradat molt, també feia mesos que no tenia la sensació de pensar, "vull arribar a casa per seguir llegint el llibre" i també dir-te Maró que em vaig decidir a comprar el llibre després de la teva recomanació bloggera. Les biblioteques podrien recomanar el teu blog per fomentar la lectura!.
M'ha agradat molt la proximitat dels personatges, els sentia reals i fins i tot volia un final feliç per ells, pensava va que se'n surti que s'ho mereix, parlo dels protagonistes principals. També m'ha despertat la curiositat de llegir altres llibres de l'Auster tot i que deixaré reposar aquest..., ahir en vaig començar un altre que va passar una mica desapercebut però que va tenir bona crítica en el seu moment, Sorra a les sabates de Joan Pons, ja el comentaré si s'escau!.

Anònim ha dit...

I love your website. It has a lot of great pictures and is very informative.
»

Anònim ha dit...

Really amazing! Useful information. All the best.
»

Anònim ha dit...

Hmm I love the idea behind this website, very unique.
»

Marinetix ha dit...

Hola Fúria!
Apunto "sorra a les sabates"... no sé de què em sona.
Si estàs interessada en llegir més llibres de l'Auster, els que hi entenen recomanen la trilogia de Nova York especialment. Jo ara vull deixar reposar "Bogeries" per d'aquí a un temps tornar-me a ficar de cap en l'univers austerià amb més empenta i energia.
No sé què va passar però et vaig respondre fa dies i el missatge no es va gravar... El blogger deu tenir alguna pega!
A més, ara m'ha entrat un virus o pots comptar què m'ha entrat, i em surten tot de comentaris anònims en anglès, felicitant-me pel meu blog tan "useful and interesting". Ho rematen amb un "good job, guys", que em deixa K.O.
Investigaré la manera de foragitar aquesta bassura
Petons, i bonanit!

Anònim ha dit...

Hey what a great site keep up the work its excellent.
»

Anònim ha dit...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»

Anònim ha dit...

Very cool design! Useful information. Go on! scrabble+software Pixima printers scrabble game for linux red hat air cleaner electronic honeywell 20 search engine marketing Recreational custom craps table mats Lignano webcam http://www.healthinsurance18.info/business-insurance-magazine.html Hummer limo rent services Ohio notary classes Cinema cabinets Cialis index.cfm Ritalin atlanta georgia

Anònim ha dit...

Looking for information and found it at this great site... Lubbock texas moving services Honda motorcycle filters Fhs cal. 26 watch movement Bextra prescription Inkjet mailers Ncaa football preseason top 25 Teens dress 16 scanners barcode 2003 ford truck f150 top rated software downloads